نشر ایران<اسلامی> در سال ۹۴؛ ادامه بحران و کاهش تیراژ.
به گفتهی معاون وزیر ارشاد < رژیم اسلامی ایران > تیراژ متوسط کتاب در نیمه نخست سال ۹۴ نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد کاهش داشت. وزیر ارشاد بهمن ماه سال پیش گفته بود تیراژ کتاب در ایران به ۷۰۰ نسخه رسیده است.
از سالها پیش اغلب دستاندرکاران صنعت نشر ایران از بحرانی بودن وضعیت نشر کتاب و کاهش میزان مطالعه گلایه میکنند، گرچه آمار رسمی و اظهارات مسئولان در این زمینه ضد و نقیض است.
درباره علت کم رغبتی مردم به خرید کتاب و مطالعه تحلیلها و نظرهای متفاوتی وجود دارد. عدهای سانسور را عامل اصلی میدانند و عدهی دیگری معضل صنعت نشر در ایران را ساختاری ارزیابی میکنند.
در این میان برخی نیز اینترنت و دنیای مجازی را عامل کمتوجهی به کتاب معرفی میکنند و شماری از کارشناسان مقصر اصلی را مجموعه سیاستهای فرهنگی حکومت جمهوری اسلامی میخوانند که به باور آنها با تغییر دولتها تفاوت چشمگیری نمیکند.
بیشتر بخوانید: «از جامعهای که کتاب نمیخواند باید ترسید»
کاهش مراجعه به کتابخانهها
علت هر چه باشد، روند نزولی تیراژ کتاب از نخستین سالهای شکلگیری <رژیم> اسلامی آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
در سالهای گذشته تعداد عنوان کتابهای منتشر شده افزایش قابل توجهی داشته اما شمارگان کل کتابها متناسب با آن بیشتر نشده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد! اسلامی اول بهمن ماه سال گذشته گفت: «متاسفانه در چند سال گذشته شاهد کاهش امر کتابخوانی بودیم و با نگاهی به آمار کسانی که به کتابخانههای عمومی مراجعه میکنند این موضوع تایید میشود.»
به گزارش سایت خبری "نسیم" علی جنتی خاطر نشان کرد که به رغم افزایش عنوان کتابهای منتشر شده در سال ۹۳ تیراژ متوسط کتاب از سه هزار نسخه به ۷۰۰ نسخه کاهش یافته است.
ظاهرا ارقام ارائه شده از سوی وزیر ارشاد مربوط به تیراژ متوسط کتابهای غیر درسی میشود. مطابق آمار موسسه خانه کتاب تیراژ متوسط کتابهای منتشر شده از ابتدای سال ۹۴ تا بهمن ماه اندکی کمتر از دو هزار نسخه بوده است.
در <رژیم> اسلامی نهادها و موسسههایی با استفاده از بودجه عمومی کتاب منتشر میکنند و با استفاده از همان رانتها این کتابها را خریده و در مواردی مجانی توزیع میکنند!.
در ایران ۱۲ هزار ناشر ثبت شده وجود دارد و تعداد آنها چهار برابر تعداد کتابفروشیهایی است که بسیاری از آنها برای فرار از ورشکستی درآمد اصلی خود را از طریق فروش کالاهایی غیر از کتاب کسب میکنند.
تیراژ متوسط کتاب از ابتدا تا انتهای دهه ۸۰ خورشیدی ۴۳ درصد کاهش یافته و از ۵۲۰۰ نسخه به کمتر از ۳ هزار نسخه رسیده و در ۴ سال گذشته نیز این میزان بیش از سی درصد دیگر کمتر شده است.
تیراژ متوسط کتاب از ابتدا تا انتهای دهه ۸۰ خورشیدی ۴۳ درصد کاهش یافته و از ۵۲۰۰ نسخه به کمتر از ۳ هزار نسخه رسیده و در ۴ سال گذشته نیز این میزان بیش از سی درصد دیگر کمتر شده است.
_____________________________